Project Summary

  • Client

    Ryerson Polytechnic University  

  • Budget

    $78 Million

  • Size 

    156,000 sq. ft.

  • Delivery Model

    Construction Management

  • Year Complete

    2014 

  • Sector 

    Education 

The story

The new Ryerson Student Learning Centre is situated at the bustling corner of Yonge and Gould Streets in Toronto. This 156,000 square foot, nine-storey building showcases an impressive glass facade, including an elevated plaza and bridge connecting to the existing library. The ground floor and basement features prominent commercial retail space facing outwards onto Yonge Street with a transparent glass skin that creates a variety of lighting throughout the building. The facility is barrier free, which encourages a place of social interaction and engagement. It contains student learning centres, labs, and study areas.

The mechanical room, located in the basement, includes air handling units, a chiller, two gas boilers, one steam generator and a cistern. Radiant heating and cooling is situated around the perimeter of each floor.

The electrical system ties into the existing building’s switch gear, Lutron lighting control system, and security system. It also includes a snow/ice melting system, audio visual system and telecommunications system.

The structural features include a concrete structure, a structural steel mechanical penthouse, and a bridge connecting the new building to the existing building on the 2nd and 3rd floors. The landscaping consists of a new asphalt laneway for O’Keefe Lane, as well as concrete and granite pavers for the Yonge Street sidewalk. The Gould Street sidewalk has pre-cast concrete pavers and the entrance at Gould Street received pre-cast steps.

In term of sustainability, at least 50% of the roof is green and the storm water management design treatment system removes 80% of total suspended solids and 40% of total phosphorous. There are also water conserving plumbing fixtures, such as shower heads, faucet aerators, electronic sensor faucets, and a low flow water closet. Roof and ground water collection systems were installed to harvest stormwater for use instead of potable water.

The Ivey School of Business

London

The Richard Ivey School of Business project now provides two new buildings and the new home for Ivey’s undergraduate, masters and doctor...

More about this project

George Brown College Waterfront Campus

Toronto

EllisDon was the Construction Manager for the George Brown College – Waterfront Development Blo...

More about this project

Goldring Centre for High Performance Sport

Toronto

EllisDon constructed the Goldring Centre for High Performance Sport for the University of Toronto, which...

More about this project