Clayton Community Centre

  • Client

    City of Surrey

  • Region

    Vancouver, BC

  • City

    Surrey

  • Budget

    $43.5 Million

  • Year Completed

    2020

  • Size

    76,000 sq.ft.

  • Sector

    Buildings

  • Sub-Sector

    Culture & Recreation

The Story

The 76,000 sq.ft Clayton Community Centre will unite the Clayton community. The center will be the first facility within the City of Surrey to combine arts, recreation, library, and park spaces. Some of the amenities include childcare facilities, visual arts studios, rehearsal hall, music studios, workshop, fitness centre, gymnasium, library, computer learning, silent study, multipurpose spaces, and social spaces for the community. The centre’s steel and concrete structure will support a one-of-a-kind glue-laminated roof structure and will be at the leading edge of energy efficient design and construction by targeting Passive House Certification. The centre is designed as a passive house certified building to recognize the goals of the City of Surrey Sustainability Charter and the community’s plan to create a more sustainable neighbourhood. A typical passive house building meets up to one third of its heating demand through solar gains. The orientation of the centre and the location of the rooms in the centre are arranged to benefit from the solar path. The library, where internal heat gains is low and natural lighting is desired, is situated in the south with large areas of glass to increase exposure to solar heat. The gymnasium, fitness centre, and the rehearsal hall are oriented to the north to reduce cooling needs in a space with high internal heat gains.